Julkaisut

Akateemiset julkaisut

Tuomi, Pauliina. 2022. ”Kun rikollisuudesta ja kuolemasta tulee viihdettä: (Media)väkivalta viihteellistymisen näkökulmasta”. Lähikuva 35 (3): 52–63. Linkki julkaisuun.

Pauliina Tuomen näkökulmateksti ”Kun rikollisuudesta ja kuolemasta tulee viihdettä: (Media)väkivalta viihteellistymisen näkökulmasta” julkaistiin Lähikuva-verkkolehden numerossa 3/2022: Mediaväkivallan monet muodot. Numero käsittelee audiovisuaalisten medioiden ja alustojen väkivaltaisia representaatiota ja diskursseja. Tuomi tutkii true crime -genreä ja rikosuutisointia viihteellistymisen viitekehyksen kautta ja näkökulmateksti tarkastelee myös laajemmin viihteellistymisen lieveilmiötä yhteiskunnallisella tasolla.

Tuomi, Pauliina. 2022. Puhtoisuuden illuusio: moraali – ja arvokäsityksiä ravistelevat televisiotuotannot mediassa. WiderScreen 25 (1-2). Linkki julkaisuun.

Hankkeen johtaja Pauliina Tuomen vertaisarvioitu artikkeli ”Puhtoisuuden illuusio: moraali – ja arvokäsityksiä ravistelevat televisiotuotannot mediassa” julkaistiin WiderScreen-verkkolehden numerossa 1-2/2022: Digitaalisen kulttuurin institutionalisoituminen. Numero tarkastelee laajasti ja monitieteisesti digitaalisen kulttuurin ja institutionalisoitumisen tematiikkaa teknologian ja ihmisen muuttuvassa vuorovaikutuksessa. Artikkelissa Pauliina Tuomi tutkii moraali- ja arvokäsityksiä ravistelevia televisiotuotantoja mediassa. Nykypäivän televisiotarjonta pyrkii shokeeraamaan ja houkuttamaan katsojan television ääreen. Provokatiivisten TV-tuotantojen perustelut ja media- ja sanomatalojen retoriikka tuntuvat hakevan oikeutusta eri keinoin kyseenalaisimmille ja poleemisille valinnoilleen. Artikkeli keskittyy näihin puheenvuoroihin ja perusteluihin valistuksen ja yhteiskunnallisen hyödyn näkökulmista.

Saarikoski, Petri. 2022. Ukrainan sodan meemit keväällä 2022. Agricola 5.7.2022. Linkki julkaisuun.

Petri Saarikoski on kirjoittanut Suomen humanistiverkko Agricolaan näkökulmatekstin Ukrainan sodan meemeistä keväältä 2022. Teksti tarkastelee memeettistä sodan tapahtumien ja osapuolien kommentointia, sekä meemien käyttöä osana sotapropagandaa.

”Ukrainan sota tullaan vahvasti muistamaan siitä, että meemit muodostivat heti alusta lähtien konkreettisen osan sotatoimia ja sotapropagandaa. Sodan raadollisuutta memeettinen huumori ei kuitenkaan pystynyt peittämään – tuho ja kuolema vääntyivät päivityksissä äärimmäisen irvokkaisiin muotoihin. Meemit ovat välähdyksiä ihmisten ajatusmaailmaan, ja ne resonoivat villisti joka suuntaan. Haluamme uskoa ajatusmaailmaamme sopiviin sankaritarinoihin, mutta unohdamme, että lopputulos voi olla täysin toisenlainen.”

Turtiainen, Riikka. 2022. ”Talviurheilua ja TikTokia”. WiderScreen 23.6.2022. Linkki julkaisuun.

Riikka Turtiainen on kirjoittanut WiderScreen-verkkolehteen katsauksen, jossa hän käsittelee urheilujournalismia ja somevaikuttamista Pekingin talviolympialaisten aikana. Katsauksessa tarkastellaan sitä, miten sosiaalinen media on uudistanut urheilutapahtumista uutisointia ja tuonut uusia ääniä perinteisen median rinnalle. Urheilujournalismi ei enää ole vain valtamedian ja urheilutoimittajien käsissä, vaan myös urheilijat ja urheilufanit tuottavat aktiivisesti kisoista sisältöjä sosiaaliseen mediaan.